Søg
Close this search box.

Vedrørende seminaret ”Kristen og homoseksuel” på SommerOase2022

På årets SommerOase blev der tirsdag eftermiddag afholdt et seminar med overskriften: ”Kristen og homoseksuel”, hvor Betina Laugesen fortalte sin personlige historie omkring det at vokse op i en kristen sammenhæng og samtidig identificere sig som homoseksuel.

Der har været en del reaktioner på seminaret, hvoraf langt de fleste har været positive. Alligevel vil jeg kort her redegøre for min egen oplevelse af seminaret.

Både sporleder og præst, Henrik Kildahl, formand for BUO, Jane Baumgartner-Nielsen samt undertegnede, landsleder i BUO, var til stede under seminaret. Bagefter så vi hinanden i øjnene og blev enige om, at det havde været en både god og stærk fortælling fra Betinas side, som havde gjort et stærkt indtryk på os alle tre. Det var ikke et debatoplæg eller undervisning om Bibelens syn på homoseksualitet. Det var en personlig fortælling, hvilket Betina gjorde rigtig meget ud af at understrege i begyndelsen. Det var en livsfortælling med al den sårbarhed og kompleksitet, der ligger i sådan en størrelse.

Personligt ville jeg have foretrukket at der ikke blev åbnet op for spørgsmål og kommentarer efter Betinas fortælling. Det er en svær situation at styre – at der ikke dukker ureflekterede kommentarer op eller holdninger som hverken deles af Børne- og UngdomsOase, Dansk Oase eller mig personligt. På den anden side har jeg siddet til rigtig mange seminarer på SommerOase i årenes løb, hvor netop det er sket. At der er stillet spørgsmål og givet udtryk for holdninger, som ikke ligger indenfor det, vi ønsker at stå for. Det gjorde der også under det aktuelle seminar, og det lærer vi af.

Men disse kommentarer og holdninger gør ikke Betinas fortælling mindre værd at lytte til. BUO kommer ud af en lang, kirkelig tradition, hvor ægteskabet forstås som et gensidigt forpligtende forhold mellem én mand og én kvinde. Den forståelse af ægteskabet har vi ingen planer om at ændre. I BUO vil vi gerne insistere på samtalen – også om de svære, følsomme og udfordrende emner som kønsidentitet og homoseksualitet, for disse samtaler er der allerede blandt de unge. De fylder meget og samtalerne udfordrer. Vi tror, det er bedre disse samtaler foregår i lyset end i det dunkle, og vi vil gerne slå følgeskab med børn og unge også i dette spørgsmål.

– Arne Pedersen, landsleder i Børne- og UngdomsOase