I weekenden var BUO på delegeretmøde i Dansk Ungdoms Fællesråd. Her kan du læse nogle af højdepunkterne fra dagen.
Dansk Ungdoms Fællesråd er en paraply- og interesseorganisation, der arbejder for at fremme demokratiske fællesskaber for børn og unge i foreningslivet. Børne- og UngdomsOase er medlemsorganisation hos DUF, fordi vi er en frivilligbåret, ung organisation, som i høj grad er præget af et aktivt foreningsliv i alle dele af Danmark.
Hvad er delegeretmøde?
Delegeretmøde er DUFs øverste myndighed (ligesom en generalforsamling), hvor delegerede fra alle DUFs medlemsorganisationer mødes for at drøfte og beslutte retningen for DUF det næste år. Alt efter antal medlemmer i sin organisationen får man tildelt et antal delegerede, som kan stemme, og et antal observatører, som kan udtale sig på mødet. På den måde fungerer den demokratiske proces ud fra et repræsentativ i organisationerne. Derudover deltager DUFs styrelse, de ansatte fra DUFs sekretariat og diverse indbudte gæster.
Før selve mødet kan man som organisation deltage i et formøde med den gruppering, man hører til. En gruppering er et slags ’parti’, som danner sine egne holdninger og værdier, som de engagerer sig ud fra. Så er man ny, er delegeretmøde et godt sted at komme ind i ’nerven’ af organisationen. BUO er en del af den kirkelige gruppering, som lige nu har Lucas Skræddergaard fra UngMosaik og Nicolas Fromsejer fra BBU med i styrelsen. Det er også herigennem, at BUO får sin viden og forståelse af alle de spændende indsatser DUF laver.
På Delegeretmøde sættes der både fokus på året, der er gået, men der ses i høj grad også frem mod nye mål for DUF. Som deltager sikrer BUO, at vores medlemmer er repræsenteret og får indflydelse på, hvad DUF fremadrettet skal arbejde med.
Delegeretmøde foregår på én dag, og kan for nogle være lidt langtrukken, hvis man ikke er så meget til det formelle. Men da DUFs organisationer i høj grad er præget af unge, så er det alt andet end kedeligt – der er klapsalver og fest undervejs. I løbet af dagen er der også afbræk med spændende netværkssamtaler og workshops om frivillighed, fællessang, trivsel og tech.
Overskrifter fra dagen
Mange klapsalver blev uddelt i løbet af dagen, da DUF har for vane at klappe ad alle, som går på talerstolen for første gang. En praksis, som er med til at fremhæve deres vægtlægning på dialog og demokrati – alle har ret til at komme til orde. Derfor mødte man på sin plads (som i år talte over 400 mennesker) en kuvert med 2 stk ’jeg-ønsker-ordet’ kort og ét stemmekort til de stemmeberettigede. I alt 207 stemmeberettigede deltog til årets møde.
Når et punkt på dagsordenen blev fremlagt, havde man som organisation muligheden for at komme til orde. Man skulle blot aflevere “jeg ønsker ordet”-kortet til dirigenterne, så kom man på talerlisten og kunne én efter én gå op på talerstolen. Mødet blev ledt meget udførligt af dirigenterne, og der var tryghedsværter til stede hele dagen – mennesker, som var udvalgt til at skabe tryghed i den store sammenhæng.
Som et af de første punkter på dagsordenen var forkvinde Christine Ravn Lunds årsberetning, som man efterfølgende havde mulighed for at kommentere på. Flere organisationer kommenterer for at fremhæve det, de synes er særligt vigtigt for dem og for at give DUF applaus for de indsatser, de laver, som er særligt med til at styrke netop deres forening.
Besøg af Europa minister og lancering af ny EuropaPulje
Europaminister Marie Bjerre (V) gæstede delegeretmøde for at tale om, hvad der bevæger sig i dansk politik.
’’Demokratiet skal genvindes for hver europæisk generation,’’ lød det fra ministeren. Citatet er en fortolkning af et udsagn, som Hal Koch, DUFs grundlægger, nævner i ’Hvad er demokrati’. Med de ord kunne ministeren også afsløre, at regeringen har besluttet at tildele DUF 15 millioner til en ny EuropaPulje, der skal sikre, at unge mennesker fra DUFs medlemsorganisationer kan lave projekter i europæiske lande, som skal fremme demokratisk dannelse.
Allerede nu kan lokalforeninger derfor søge puljen. Læs mere her.
Kåring af årets ungdomsforening og ny næstforperson
Næste punkt på dagsorden var kåring og uddeling af foreningsprisen 2024. Europæisk Ungdom Aarhus vandt, og prismodtageren kunne bl.a. fortælle, at ’’[…]unge kommer for det faglige, men bliver for det sociale’’.
Indstilles man til foreningsprisen, er det fordi man har gjort noget helt særligt i sit lokalområde, og det er både politiske såvel som sociale og interessemæssige aktiviteter.
Der blev på mødet desuden valgt en ny næstforperson, Anneline Larsen.
Trivsel på dagsordenen
Et stort tema på delegeretmødet var trivsel. Forkvinden kunne afsløre, at DUFs engagement i Trivselskommissionen snart udmønter sig i nye anbefalinger til at styrke børn og unges trivsel. BUO deltog bl.a. i workshops ’Bliv hørt’ og ’Tech og trivsel’.
Dagen sluttede af med fællessang og festmiddag for alle medlemsorganisationer, og der var tid til at snakke på kryds og tværs.
Du kan læse mere om højdepunkter og politiske mål, som blev vedtaget på dagen her: Glimt fra delegeretmøde 2024.
Vil du være ambassadør for BUO i DUF?
Er du interesseret i foreningsliv og demokrati? Kunne du drømme om at engagere dig i DUF på vegne af BUO?
Kontakt foreningskonsulent på beatrice@buo.dk og hør mere et nyt netværk for unge.