Bøn med børn

Bøn med børn kan være svært. For bøn er jo ikke en formel, der ser ens ud for alle – slet ikke for børn. I denne ressource er der samlet en børnevenlig introduktion til bøn samt konkrete forslag til bøn gennem leg og forskellige samtaleemner med Gud.
Foto: RAISFOTO

Hvordan beder et barn?

Bøn er i al sin enkelhed en samtale med Gud. Det kan derfor være fint at bruge de termer, når man taler om bøn med børn: At snakke og at lytte. På den måde kan bønnen afmystificeres og gøres let tilgængelig.

Det er en vigtig pointe, at samtalen ikke kun er en monolog fra menneskers side. Det gør netop bønnen helt særlig, at Gud også taler tilbage til os. Det er godt at give plads til begge sider af samtalen med Gud, når du beder med børn.

Rachel Turner, som er engelsk forfatter og grundlægger af Parenting for Faith, har gennem en årrække introduceret begrebet “chat’n’catch“. Begrebet referer netop til den uformelle snak og det at gribe de ting, der kommer fra Gud. Hvis du har lyst til at dykke mere ned i bønnen med børn, er Rachels bøger et godt sted at starte – og så er mange af hendes begreber også let tilgængelige på internettet.  

Alle kan snakke med Gud, hvis de vil – og det gælder også børn. Snakken kan være fri og uden form, men nogle gange kan bevægelse eller aktivitet facilitere og sætte gang i samtalen. Nedenfor her kan du gå på opdagelse i vores materiale, fx Heidi Svendsens introduktion til bøn, og forskellige lege/aktiviteter omkring bøn. 

Introducer dit barn til bønnen

Heidi Svendsen har tidligere givet denne korte introduktion til det at snakke med Gud. Måske du kan finde inspiration til selv at introducere dit barn til bønnen:

’’Alle kan snakke med Gud, hvis de vil. Man kalder det også at bede til Gud. Prøv at sige dit eget navn højt inde i hovedet uden at andre kan høre det. Derinde kan man også fortælle Gud om alt muligt. Han kan godt høre det. Hvis man synes, det er svært at snakke med Gud inde i hovedet, kan man også hviske det ind i hånden eller en pude. 

Gud taler også tilbage til os. Det kan Han gøre på mange måder. F.eks. kan Han sige noget tilbage inde i hovedet, hvor vi også snakker med Ham. Han kan også give os billeder inde i hovedet. Prøv at lukke øjnene og se dit hus eller lejlighed for dig. Det sted inde i hovedet kan Gud også give os billeder. Nogle gange er det nemt at høre fra Gud, og andre gange er det som om Han ikke siger noget. Det er helt ok. Det betyder ikke, at Han ikke er hos os. Vi skal alle sammen øve os.’’ 

Bed med dit barn - lege og aktiviteter

Download listen over aktiviteter, og bliv introduceret til raketbøn, bønnepose, takketræ og mange flere kreative bønnestunder. Aktiviteterne er skrevet til børnekirker, men du kan også sagtens bruge dem derhjemme. 

På listen over samtaleemner kan du få du inspiration til spørgsmål, du kan stille barnet, og emner de kan spørge og fortælle Gud om.

Download filer til aktiviteterne (se hvor de hører til i listen over aktiviteter)