Rejseberetning: Siyahambas første tur til Sydafrika
Et helt nyt projekt
Siyahamba var på sin første tur til Sydafrika i vinterferien – men forberedelserne startede lang tid i forvejen. Op til afgangen arrangerede Kathrine og Josephine, de to ledere for Siyahamba, nemlig samlinger for de unge, så de kunne lære hinanden at kende og være forberedt på, hvad der skulle ske.
”Vores tanke var, at jo bedre de kendte hinanden og havde knyttet bånd hjemmefra, jo bedre kunne de koncentrere sig om alle de nye indtryk i Sydafrika” siger Kathrine.
Det er ikke uden spænding, når man er leder for et helt nyt projekt. For selvom ideerne er klare, kan det mærkes, at der ikke findes fastlagte rammer eller erfaringer at trække på.
”Det var både spændende og udfordrende. Vi fik rig mulighed for at udforske og løse de udfordringer, der opstod undervejs – fx da et lokalt lydstudie pludselig aflyste vores aftale om, at vi skulle indspille en sang med dem” siger Kathrine.
Givende samarbejde
De otte unge fra Siyahamba skulle arbejde tæt sammen med iThembas ”Year of your life”-medarbejdere – også kaldet YOYLs. Det er lokale unge fra Sweetwaters, som er involveret i forskellige projekter i iThemba over et års tid.
”Formålet med Siyahambas første rejse var at møde de her YOYLs, dele visioner og drømme med dem, og egentlig bare blive venner. Vi arbejdede frem mod en brainstorm sidst på ugen, hvor vi sammen med dem skulle finde på et projekt, som vi skal udføre på næste tur til efteråret”, fortæller Kathrine.
Frem mod brainstormen modtog Siyahamba-gruppen undervisning hver formiddag fra Namtu, der er en del af iThemba-staben. Det handlede især om, hvordan man skal lytte til det samfund, man gerne vil hjælpe. Det førte til nogle svære snakke om store emner – fx om fattigdom, og hvad fattige folk selv tænker om deres livssituation.
”Namtu var god til at forklare, at vi ikke løser noget, hvis vi bare smider penge efter de fattige samfund, og at vi nemt kan komme til at antage, hvilken hjælp de ønsker at modtage. Det var meget givende at blive skubbet til at tænke i bæredygtighed – og til at spørge, hvad de egentlig har brug for”, fortæller Kathrine.
Syn for sagen
Efter formiddagens undervisningen tog Siyahamba med ud på et af de projekter, som YOYLs er involveret i gennem iThemba. De var især med ude til Life Groups, hvor de pakkede legetøj frem og brugte eftermiddagen på at lege, hygge og øve bibelvers med børnene i området. YOYLs er også involveret i to andre projekter: Food Gardens, hvor de lokale får undervisning i at lave køkkenhaver og tilberede mad, og så et projekt for de mindste børn, hvor de underviser mødre i at skabe bånd med deres børn, fx gennem leg.
”Det var en stor oplevelse at være med ude til projekterne, og jeg tror, at mange af de unge fik sig lidt af en øjenåbner for, hvordan verden også kan være. Det fik de også, da vi besøgte vores YOYL-værter og så, hvordan de boede. For når vi mødtes ved iThemba, var vi ret ens – bare en flok unge fra forskellige lande. Så det gjorde stork indtryk at se, at de bor i hjem med huller i tagene, og måske har ansvar for en stor søskendeflok, fordi forældrene ikke er der” siger Kathrine.
Om aftenen koblede teamet af, og hyggede sig med YOYL-værterne. De var fx ude at spise og køre gocart.
Et projekt for de unge
Til deres brainstorm sidst på ugen kom Siyahamba-gruppen frem til, at YOYLs manglede et tilbud til de unge i Sweetwaters. Det de havde, var aldrig genopstået efter corona-nedlukningerne.
”Vi har jo alle erfaring med ungdomsarbejde fra vores egne kirker, så her kunne vi mærke, at der var match mellem behov og erfaring på en god måde. Her kunne vi virkelig gøre en forskel”, sige Kathrine.
Tanken er, at YOYL-medarbejderne så småt begynder at starte et ungdomsarbejde op sammen med iThemba, mens der kommer sparring og ideer fra Siyahamba-gruppen fra Danmark.
”Vi har teamsamlinger i Danmark, hvor vi laver opkald til vores nye venner i Sydafrika. Det er målet, at alting er lagt til rette, så vi kan give den en skalle i efterårsferien, hvor vi skal afsted igen”, siger Kathrine.
Indtil da arbejder Siyahamba-teamet på at samle midler ind til projektet – bl.a. ved et café-event i samarbejde med Wave, hvor de sælger Sydafrikansk slik.
Rejsen var delvist sponsoreret af BUO. Går du på efterskole lige nu, og kunne du tænke dig at være en del af Siyahamba næste år? Så hold øje med tilmeldingen lige her. Forventes åbnet i løbet af august.
Læs mere fra BUO:

Byggesten til demokratisk selvtillid
“Et frit samfund er et samfund, der forventer, at mennesker er myndige.”
Sådan skriver Ingrid Ank og Daniel Toft Jakobsen i bogen At være demokrat er ikke at være bange. Den pointe er brugbar, når det kommer til at fremme demokratisk selvtillid hos unge mennesker.

Uden pinsen bliver evangeliet halvt
Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.

Hvad er hellighed?
Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?

En hyldest til det uperfekte forældreskab
Forældreskabet er under pres. Kulturen påvirker os og sætter forventningerne højt. Læs Heidis ærlige beretning om moderskabet, og hvordan presset kan vise sig.