Rejseberetning: Ungdomstur til Rumænien
Efter en lang rejse gennem Europa ankom holdet fra Horsens og Odder til byen Plopi. Her blev de modtaget af Edi og Iulia, som var værter for turen. Her blev de straks koblet på Iulias organisation POT, der betyder ”jeg kan”, og som arbejder med evangelisation, uddannelse og velgørenhed blandt børn fra Hateg-områdets fattigste familier
I løbet af ugen delte holdet shampoo og andre hygiejneprodukter ud i slumområderne ved Hateg, hvor husene er små og utætte, og gulvene ofte er den rå jord. De hjalp også til med at bygge pallemøbler og reparere huse.
Iulia og POT arbejder særligt med børnene i de fattige slumområder. Takket være deres indsats er det lykkedes at sende flere fra byen på gymnasiet, og deres succes viser vejen for den næste generation i skolealderen.
Et stort indtryk
Mødet med folkene i slumområdet gjorde tydeligt indtryk på mange af deltagerne. De får her lov til selv at sætte ord på:
”Jeg synes at det allerbedste var at hjælpe nogen, altså at vi var ude og dele sæbe, vaskepulver og andre hygiejneting ud til fattige familier. De blev glade. Vi så også hvor familierne levede. Det sætter vores liv i Danmark i perspektiv. Vi skal ikke beklage os, for vi har meget og lever godt.”
– Emilie
”Folk i slumkvarteret var pinlig berørt over det, som de kunne give tilbage. Men de gav os så meget med ord og ved at udtrykke følelser af taknemlighed, at vi endte med at få mere, end vi gav. For mig er det tegnet på, at jeg har brugt min fritid og ferie det helt rigtige sted.”
– Thorsten
“Det var virkelig fedt at få lov at hjælpe Oana med at male osv., da man nogle gange godt kunne føle sig lidt for meget som turist. Så det var ret fedt at få lov til at gøre en forskel i hendes liv. Jeg elskede også at køre i bil med Iulia og hele tiden lære mere om hendes liv, den måde hun arbejder på – og at mærke den store tillid, hun har til Gud.”
– Isabella
Også tid til turisme
I løbet af ugen var der også tid til at tage til gudstjenester i lokale kirker, tage på sightseeing, lære om landets historie i Rumæniens største byer samt prøve lokale specialiteter på restauranter. Et højdepunkt var den store dansk-rumænske bordtennisturnering! Unge fra Odder Frimenighed og Horsens Valgmenighed havde inden turen samlet ind til et bordtennisbord, som kunne glæde unge og børn i landsbyen – og trække dem væk fra byens andet bordtennisbord, som står på en snusket bar.
Ugen sluttede af med lovsang i Iulia og Edis have, og krammere til de nye venner, som holdet fik i løbet af ugen. Og så gik turen ellers hjem gennem Europa, forbi lyshavene fra Budapest, Bratislava, Prag og Berlin.
Rejsen blev delvist sponsoreret af BUO. Vi støtter inspirationsture, fx til internationale konferencer, kurser, seminarer, studierejser eller lejre, som er relevante for BUO’s arbejde med børn og unge samt BUO’s formål.
Sidder du med en ide til en lignende inspirationstur? Så kig med her: BUO-pulje til inspirationsture.
Læs mere fra BUO:
Byggesten til demokratisk selvtillid
“Et frit samfund er et samfund, der forventer, at mennesker er myndige.”
Sådan skriver Ingrid Ank og Daniel Toft Jakobsen i bogen At være demokrat er ikke at være bange. Den pointe er brugbar, når det kommer til at fremme demokratisk selvtillid hos unge mennesker.
Uden pinsen bliver evangeliet halvt
Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.
Hvad er hellighed?
Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?
En hyldest til det uperfekte forældreskab
Forældreskabet er under pres. Kulturen påvirker os og sætter forventningerne højt. Læs Heidis ærlige beretning om moderskabet, og hvordan presset kan vise sig.