Juletræskager

Bag lækre juletræskager der bare smager af hygge og kærlighed.

Juletræskager

Kager til juletræet

Juletræskager har været en del af min barndom så længe, jeg kan huske tilbage. En honningkage med vanilieglasur, som vi hængte på juletræet, og som i starten af julen var sprøde, næsten hårde, men som henover juleferien blev blødere og optog lidt af duften fra grantræet, så man virkelig fik en mundfuld jul, når man spiste de sidste kager hen imod nytår.

Opskrift

Ca. 5 bageplader m. juletræskager:

  • 200 g honning (brug bare den billigste kunsthonning du kan finde)
  • 200 g mørk farin
  • 50 g margarine
  • 2 æg
  • 1 strøgen tsk. natron
  • 2-3 skefulde kogende vand
  • Ca. ½ tsk. stødt nellikke
  • Ca. ½ tsk. stødt kanel
  • Ca. ½ tsk. stødt kardemomme

 

Til glasuren bruges:

  • 1 æggehvide
  • Ca. 125 g. flormelis
  • ½ tsk. eddike
  • Ca. ½ tsk. vanilliesukker

Sådan gør du:

Første dag:

  1. Smelt honning og sukker i en gryde ved lav varme.
  2. Læg margarinen i og lad den smelte med.
  3. Tag gryden af varmen, put krydderier i, rør rundt og lad køle lidt af.
  4. Opløs natron i det kogte vand.
  5. Pisk æg sammen i en skål og tilføj natron, samt grydens indhold og rør rundt.
  6. Rør mel i dejen lidt ad gangen til den bliver god fast.
  7. Ælt dejen igennem – den må gerne klistre en lille smule.
  8. Læg dejen i en skål, der tildækkes, og lad hvile indtil næste dag.
IMG_3198

Næste dag:

  1. Dejen rulles ud (én mindre portion ad gangen), og kagerne stikkes ud med udstiksforme eller blot toppen af et glas. Man kan både rulle dejen tykt eller tyndt ud, efter hvad man foretrækker.
  2. Inden kagerne kommes i ovnen, laver man et hul, der hvor kagen skal have snor igennem. Vær opmærksom på at lave hullet stort nok, så det ikke vokser sammen, mens kagerne bages. Man kan bruge en strikkepind eller en af tænderne på en gaffel, eller hvad man nu har ved hånden.
  3. Kagerne bages ved 160 grader varmluft i ca. 12-14 min. I almindelig ovn kan du skrue op til 175 grader eller blot give dem lidt længere tid. Når kagerne tages ud af ovnen, ser de meget lyse ud – de bliver mørkere når de køler af.
  4. Når tiden er gået, lægges de færdigbagte kager på en rist for at køle af, inden de skal have glasur på.
IMG_3210

Glasur:

  1. Put æggehvide, flormelis, eddike og vaniliesukker i en skål.
  2. Pisk med en elpisker i 10-15 min. indtil glasuren er blød, kridhvid og så fast, at røreformen bliver stående.
  3. Dekorer kagerne med glasuren og lad dem stå, mens glasuren stivner.

Til sidst sætter du et bånd i kagerne og gemmer dem i en lufttæt kagedåse el. lign. indtil det er tid til at pynte træet. 

Først skal det jo vises, men vi skal også huske, at det sidenhen skal spises!

Find flere juleaktiviteter her: