Bag varme hveder

Vi har fundet en opskrift på de klassiske varme hveder, som hele familien kan bage sammen

Varme hveder opskrift

Traditionen

Historien bag de varme hveder leder helt tilbage til 1600 tallet, hvor biskop over Sjælland, Hans Bagger, befalede at holde Store Bededag hellig – og derfor måtte ingen bage, heller ikke bagerne. Derfor bagte de aftenen forinden hvedeknopper, som borgerne selv kunne varme på Store Bededag. Derfor opstod traditionen om, at spise varme hveder aftenen inden Store Bededag.

Derfor hører de klassiske varme hveder til Store Bededag, og hvorfor ikke bage dem selv? Vi har her fundet en lækker opskrift på luftige, varme hveder, som hele familien kan samles om at bage og nyde bagefter med en klat smør. Hvederne kan nemt fryses ned, hvis de skal nydes senere. 

Opskrift:

Til 15 stk.:

Ingredienser:
20 g gær
3,5 dl sød mælk
50 g blødt smør
1 æg
45 g sukker
2 tsk. kardekomme
1 tsk. salt
Ca. 600 g hvedemel

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i sødmælken, der er blevet lunet.
Put blødt smør, æg, sukker, kardemomme og salt i og rør sammen.
Tilsæt mel lidt efter lidt.
Ælt dejen i ca. 10 minutter til den er blank og smidig.
Sæt dejen til hævning et lunt sted med et fugtigt viskestykke over i en time.

Hæld dejen ud på bordet og del den i 15 lige store stykker.
Put bollerne i et fad eller en bradepande (den skal hverken være for stor eller for lille).
Dæk til med et viskestykke og lad dem efterhæve i to timer.

Bag bollerne ved 200 grader i 15-20 minutter.

Find flere aktiviteter her:

Læs mere om Store Bededag her: