Tal om julens symboler

Foto: SB Vonlanthen on Unsplash
Vi kender mange af julens forskellige symboler, men ved du hvad symbolerne betyder og hvorfor vi bruger dem? Bliv klogere på de forskellige symboler her

Hjertet

I kærlighed gav Gud sin søn – det dyrebareste han havde til os, her på jorden. Hjertet kan være med til at minde os om den kærlighed, Gud møder og elsker os med. En kærlighed som vi også kan møde andre med.

Tegn et hjerte og skriv navnet på en, du kender. Bed en bøn for ham eller hende. Lad hjertet minde dig om, at julen er en tid til mere end at modtage gaver – det er en tid til at give og gøre noget for andre.

Adventskransen

Adventskransen er et af de nyere symboler i julen og blev for alvor populær i de danske hjem under 2. verdenskrig, hvor folk tændte lys i adventstiden som et symbol på håb og frihed.

Der er ofte en stor kobling mellem lys og håb. Jesus siger “Jeg er verdens lys”. Jesus er menneskets håb, ligesom lysene i adventskransen symboliserer håb. 

Prøv at tænke over, hvad lys betyder for dig

Stjernen

Stjernen ledte de vise mænd til det lille Jesu barn. Gud satte den på himlen, så de havde et pejlemærke at følge efter. Gud kan også i dag vise os vej i livet. Fx gennem bøn eller inspiration fra Bibelen.

Tag en stjerne i hånden og tænk på, hvordan de vise mænd satte alt ind på at følge ledestjernen og finde Jesus. Tænk over:

  • Hvad er vigtigst for dig i dit liv?
  • Hvad er det, der styrer dig – hvilken stjerne ser du efter?

Juletræet

Jesus ønsker at være en del af vores hverdag og i Bibelen beskrives det, at vi kan få liv og kraft hos ham, ligesom et træ, der er plantet ved bækken, får vand, så det kan vokse. Juletræet i stuen kan symbolisere et træ, som ikke længere er plantet ved bækken. Det visner og dør på et tidspunkt, for det har ingen rødder længere.

Tal om, hvordan træer kan visne – og hvordan mennesker kan visne. Når I pynter træet, kan I også tale om forskellen på det, der vokser naturligt på træet og de ting, I hænger på træet.

Englen

I Bibelen omhandler mange af julehistorierne engle og dermed forbinder mange i dag engle med jul og pynter gerne op med engle ved juletid. 

Engle er symbol på kraft, ånd og visdom og er ofte blevet brugt i bibelen som budbringere mellem Gud og mennesker.

Har du tænkt på, om du mon har din helt egen skytsengel, og hvordan din skytsengel ser ud?

Kristtorn

Kristtornen er meget populær som pynt i juledekorationer. Navnet stammer fra de tornede blade og er rigtig flot om vinteren, hvor bærrene er røde og sidder tæt sammen.

Sagnet siger, at Jesu tornekrone blev flettet af planten – derfor har den fået navnet Kristtorn. Planten kan derfor minde os om Jesu offer på korset og hvordan han døde for vores skyld. 

Læs om julen:

Højtider
Thilde Moskjær Kofod

Hvorfor fejrer vi jul?

Jul er jo overhovedet ikke et kristent koncept, men lad Thilde fortælle dig, hvordan det hænger sammen.

Læs mere »
Familieliv
Thilde Moskjær Kofod

10 tossede juletraditioner

Tomatsuppe, lystænding, chokolademousse, vindueskiggeri og meget mere. Thilde har gennem sit liv oplevet mange forskellige juletraditioner – hun kalder dem tossede. Vurdér selv.

Læs mere »