Familiens takke- og drømmerunde

Foto: Jeremy Yap on Unsplash
Nytåret markerer overgangen fra året, der er gået, til året der skal komme. Det er en af mange forskellige overgange i livet, som kan bruges til at standse op i en travl hverdag og tænke over det år, der er gået.

I familien kan I gribe nytåret med en fælles takke- og drømmerunde omkring nytår. Det kan fx være som optakt til nytårsaften, at I mødes omkring en hyggelig frokost eller årets første dag, hvor I samles omkring eftermiddagskaffen. Men det kan også bare være en tilfældig stund i begyndelsen af det nye år, hvor I finder det naturligt med en nyt-års-snak.

Sådan gør du:

Det gode ved en ”runde” er, at alle i familien får taletid og ikke kun dem, som taler mest.

  1. Begynd med en runde, hvor I på skift nævner tre ting at takke for. Når vi siger tak, bliver vi mindet om alt det, der gør os glade og som vi indimellem kommer til at tage for givet. Det kan også give en dybere relation til hinanden i familien at kende til, hvad den enkelte værdsætter.

  2. Tag dernæst en runde, hvor I hver især deler tre ting, som I drømmer om vil ske i året der kommer. Det kan være stort og småt, urealistisk eller realistisk. At drømme grænseløst kan hjælpe os til at få fat i nogle af vores dybe ønsker, som vi til hverdag måske ikke tillader os selv at have eller fejer væk, fordi vi tænker det er urealistisk. Også delingen af familiemedlemmernes indbyrdes drømme kan give et dybere kendskab til hinanden og være med til at forklare, hvorfor I prioritere og finder værdi på forskellige måder.

  3. Kig sammen på jeres samlede takkeemner:
    Her kan I tale om, hvordan I forsat kan give plads til de ting i jeres familie, som I er taknemmelige for.

  4. Kig sammen på jeres samlede drømmeemner:
    Her kan I tale om, hvilke drømme I er fælles om og hvilke muligheder I har for at realisere nogle af disse drømme.
    I kan også tale om, hvilke prioriteringer der måske skal gøres anderledes for at få mere plads til flere af jeres drømme.

Gør familiens nytårsstatus visuel

Som redskab til takke- og drømmerunden kan I printe dette papir, som hvert familiemedlem kan sætte post-its på med sine takke- og drømmeemner. Det kan også bare være én i familien, som skriver ned på papiret i løbet af runden.

Måske har I lyst til at hænge den op et synligt sted i hjemmet, så I det kommende år bliver mindet om, hvad I er taknemmelige for og hvad I drømmer om.

Læs om nytåret:

Familieliv
Merete Dalsgaard

Er hverdagen værdifuld?

Tid til nytårsstatus. Merete fortæller om og inspirerer til, hvordan man kan holde en værdifokuseret nytårsstatus, som kan sætte en god retning for 2023.

Læs mere »