En hyldest til det uperfekte forældreskab
Forældreskabet er under pres fra mange sider. Samfundskulturen påvirker os med en fortælling om, at hvert eneste valg vi foretager os som forældre, afgør vores børns skæbne.
Det kommer fx til udtryk som forventninger om et nærværende forældreskab, et aktivt familieliv, en forbilledlig og meningsfuld jobkarriere, en engageret deltagelse i skole-hjemsamarbejdet, sund kost og sunde fritidsinteresser, et godt netværk og meget mere. En efterhånden lang række undersøgelser viser, at disse forventninger påvirker forældres idealer til eget forældreskab og familieliv i en grad, som gør det mere krævende at være forældre i dag.
Dagen efter mors dag faldt jeg over Heidis ærlige beretning på Facebook om det at være mor med alle de ydre og indre forventninger, det indebærer. Jeg har fået lov til at dele Heidis refleksioner til inspiration for andre forældre – og særligt mødre, og til gavn for børnene.
Heidis betragtninger
Nogle strøtanker i anledningen af mors dag…
For knap 9 måneder siden sagde min krop pludselig fra. Det skete i forlængelse af 3 ugers ferie med familien. Enorm træthed – så træt som jeg aldrig havde troet, man kunne være. Efterfulgt af en række andre ubehagelige symptomer. Efter at jeg var ret gennemundersøgt for at finde ud af, hvad jeg fejlede, måtte vi konkludere, at jeg var blevet ramt af en stressbelastning. For mig var det ikke åbenlyst, da jeg ikke mærkede et stresset sind, men min krop var stresset og var kommet ud af balance. Da jeg på et tidspunkt troede, at jeg var ved at være ovenpå, begyndte jeg at mærke muskelspændinger og smerter. Sidstnævnte symptomer – kombineret med et svingende træthedsniveau – har været den længste fase, og jeg er stadig ikke helt ovre det. Efter en længere sygemelding – først på fuld tid, senere på deltid, er jeg i dag et bedre sted, end da alt dette begyndte.
For mig har belastningen tilsyneladende haft forbindelse til det at blive mor. Det er et job, jeg elsker overalt på jorden, men efter min rejse som mor startede for over 5 år siden, har jeg ikke været helt god nok til at passe på mig selv og gøre noget godt for mig selv. Der er blevet fyldt mindre på, end der er blevet givet, og den slags kan sætte sig i nervesystemet og kroppen og give en belastningsreaktion. En mindre belastning over lang tid kan godt forårsage det, har jeg lært.
Jeg øver mig nu i at tage pusterum og pauser i den intense hverdag som småbørnsmor. Og efterhånden som jeg får flere kræfter, skal jeg øve mig i at komme lidt mere ud igen – måske gå til fritidsinteresser igen, som jeg gjorde engang, før jeg blev mor.
Til alle mødre: Jeg håber, I vil huske at tage pauser i hverdagen. Bare små pusterum kan gøre en forskel. På den måde gør I ikke bare jer selv, men også jeres børn en tjeneste – for de får en mor med større overskud på den lange bane. Tag også pauser fra det hele, SELVOM I elsker jeres liv og hverdag, og SELVOM I måske kan lide at have en fyldt kalender. Ellers risikerer I, at kroppen på et tidspunkt siger fra.
Det ER både hårdt og skønt at være mor! Og skru gerne forventningerne til jer selv bare en smule ned. De er rigeligt høje for de fleste af os. Og ingen kan gøre alt perfekt.
P.S.: Vi har lige været i sommerhus ved Limfjorden – hvor jeg nyder gode øjeblikke med mand og børn – og at jeg langsomt får kræfter til mere og mere.
Giv plads til nåde, frihed og forskellighed
Heidis fortælling giver anledning til refleksion over, hvordan vi som forældre kan blive bedre til at sænke skuldrene og slippe idealerne. Den nu afdøde professor i børne- og socialpsykologi Per Schultz Jørgensen har udtalt: Det ville være forfriskende, hvis vi kunne få bare en kort pause fra folk, der mener noget om andre folks måde at være forældre på.[1]
Der kan være så meget larm omkring vores forældreskab og familieliv, at vi ikke kan fornemme vores egne værdier og grænser. Jeg tror, at vi som forældre imellem kan heppe på hinanden igennem en nådefuld indstilling til hinandens forskellige måder at være forældre på. Når vi sætter hinanden i frihed, bliver det muligt at åbne os for inspirerende og opmuntrende samtaler, og derigennem støtte og omfavne hinanden i vores dejlige og uperfekte forældreskaber- og familieliv.
Jeg vil slutte af med et par spørgsmål til nådefuld refleksion:
- Hvordan og hvornår giver du dig selv tid til at trække dig tilbage og lade op midt i et travlt familieliv?
- Hvor eller blandt hvem oplever du dig opmuntret og inspireret i dit forældreskab?
[1] Tænk, hvis du faktisk ikke afgør dit barns fremtid, artikel fra Zetland, 27. september 2017
Læs mere fra BUO:
Uden pinsen bliver evangeliet halvt
Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.
Hvad er hellighed?
Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?
En hyldest til det uperfekte forældreskab
Forældreskabet er under pres. Kulturen påvirker os og sætter forventningerne højt. Læs Heidis ærlige beretning om moderskabet, og hvordan presset kan vise sig.
Hvad er faste?
Hvad er det lige faste er? Hvordan hænger det sammen med fastelavn? Og hvorfor varer den helt til påske?