Fire familiers nye hverdag – og tre idéer til Corona-pauser

I dette blogindlæg kan du læse om fire familiers helt praktiske måde at gribe den nye hverdag an på, og finde en masse link til mange andre steder, du også kan hente inspiration.

Det er væltet ind med gode ideer, lige til at tage og bruge, så indlægget her er opdateret torsdag d. 19/3. Derfor passer overskriften heller ikke helt længere. Der er flere familier og flere ideer nu.

Egentlig havde vi et helt andet indlæg på trapperne, men det må I få i næste uge, for det blev for mærkeligt at fortsætte bloggen, som vi plejer, når intet er som det plejer.

Vort lands ledere har sendt danskerne hjem for at forhindre smitte af coronavirus. I første omgang i 14 dage. Vi vil i dette blogindlæg dele fire familiers helt praktiske måde at gribe den nye hverdag an på, samt pege på andre steder at hente inspiration.

Allerførst: hvis du er i tvivl om, hvordan og hvor meget du skal tale med dine børn om, hvad der foregår, vil jeg anbefale psykolog Heidi Agerkvists 14 tips til at tale med dit barn om coronavirus. Hun giver tips til både små og store børn, og det er meget hverdagsnært. Læs evt. også hendes artikel om, hvad vi siger om den nye hverdag og lukningen af skole og institutioner.

At stå imod bølgen af gode intentioner

På det halvandet døgns tid der er gået siden beskeden blev givet er det væltet ind med gode ideer og indspark i mit feed på de sociale medier. “Tag dine børn med ud i naturen”, “Inddrag dine børn i hverdagens gøremål”, “Nyd den ekstra tid sammen”, “Her er en masse bøger I kan læse” og meget meget mere. Alt sammen tænkt som venlige udstrakte hænder til de danske forældre, men for mig kan det nemt kamme over og blive til skam. For jeg skal også have arbejdet. Hvordan kan jeg både indfri de forpligtelser, jeg har på jobbet, og samtidig sørge for mine børns trøst, hverdagsfølelse og indlæring? Hvordan undgår jeg at blive væltet bagover af bølgen af gode intentioner – inklusiv mine egne?

Psykolog Krista Korsholm Bojesen sagde det på denne måde på hendes instagramprofil “Skamfri zone” d. 11/3 2020:

“…Dernæst tænkte jeg på alle de ting, jeg så endelig kan nå. Oprydning. Havearbejde. Læse lange bøger for børnene. Træne på stuegulvet. Men jeg stopper mig selv. I stedet for at stille en masse ting op, vil jeg tage det stille og roligt. (…) Det bliver ikke en overskudperiode. Det er ikke 14 dages ferie. Det er et bøvl, som vi gør for at passe på de mest udsatte. Og det er nok. Jeg skal ikke pøse idealer og projekter udover det hele. Ro på.”

Med den sandhed in mente skal vi alle på en eller anden måde få den nye hverdagsvirkelighed til at fungere, og derfor kan det være godt at lade sig inspirere af hinanden. Vi vil derfor dele eksempler på, hvordan vi selv og to andre familier har valgt at gribe opgaven an.

Hos Merete

Min kære kollega og medforfatter på bloggen, Merete, har selv været syg, dog ikke med coronavirussen, mens Danmark gik i stå. Hun fortæller selv om overvejelserne i deres familie:

“Det har været ret surrealistisk at ligge syg, mens DK er lukket ned. Derfor har vi heller ikke forholdt os så konkret til de kommende uger endnu. Men det, vi har talt om, er at opretholde vores dagsrytme, som vi kender den – bare med vækning en halv time senere, for teenagernes skyld.

👉 Morgenmad kl. 7.45

👉 Skolestart 8.30

👉 3-4 timers skolearbejde, afbrudt af gåtur med hunden og frokostpause.

Jeg tror, det vigtigste for os bliver at opretholde en genkendelig dagsrytme, så både børnene og vi ved, hvad der skal ske. Jeg forudser, at det vil lette en del diskussioner om, hvad der skal ske og hvorfor, som vil blive energikrævende at gå ind i hver dag. Men det er jo virkelig ukendt farvand vi træder ind i, så vi må også samtidig tage en dag ad gangen og evaluere undervejs.

Jeg selv drømmer om at komme lidt på forkant med nogle praktiske ting i hjemmet, som jeg længe har ønsket – og inddrage børnene i det. Tænker også vi skal spille og bage en masse – både til fryseren og til os selv.

Og sidst, men ikke mindst, så håber vi på godt vejr, så vi kan rykke i haven og lave bål og gøre klar til foråret☀️

Hos Thilde

Hjemme hos os er vi meget heldige ved, at begge forældre kan arbejde hjemmefra. Men det er som nævnt en udfordring at nå diverse deadlines, når man også skal hjemmeskole og underholde tre poder. Vi har forsøgt at lave et dagsskema, som giver os hver især noget arbejdstid og sætter rammerne for ungerne. Det er primært på de stores præmisser, fordi de er skolebørnene, der også har nogle ting, de skal nå. Mindste-gut må følge med så godt, han kan.

Andre idéer

Det er næppe alle familier, som vil trives med en fast dagsstruktur eller ugeskema – eller hvor det er muligt at lave. Det afhænger både af praktiske omstændigheder, forældrenes arbejde og de individuelle temperamenter i familien.

Derfor vil vi også pege på ressourcer, som har et mere “pick and choose” udgangspunkt.

Legekasse.dk er spækket med lege og kreative aktiviteter. Det er Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler, som står bag, så mange af aktiviteterne er knyttet til en bibelfortælling eller en kristen praksis, men der er også masser, som er tænkt som sjov og fællesskab. Her kan du næsten helt sikkert finde noget, som kan fungere i jeres familie.

Hvis man har lyst til at bruge tiden i familien på også at være sammen med Gud, udgav Familielaboratoriet sidste år hæftet “Os og Gud – 11 små ritualer for børn og voksne”. Det kan downloades som pdf her. Hvert ritual består af en lille handling og få ord, som peger på Gud. Det tager max. 5 minutter kan være et godt udgangspunkt for sammen at søge Gud i en tid, der er præget af utryghed og frygt.

Børne- og UngdomsOase, som Familielaboratoriet arbejder under, har sammen med organisationen Børn & Tro lavet en lille række videoer med Onkel Åge, som nogle børn kender fra den kristne festival SommerOase. Der er lavet seks film i alt, som udgives i løbet af uge 12. De kan ses her.

Læs mere fra BUO:

Nyheder

Uden pinsen bliver evangeliet halvt

Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.

Læs mere »
Nyheder

Hvad er hellighed?

Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?

Læs mere »
Hvad er faste BUO
Højtider

Hvad er faste?

Hvad er det lige faste er? Hvordan hænger det sammen med fastelavn? Og hvorfor varer den helt til påske?

Læs mere »