HVAD ER MORTENSAFTEN?
At fejre lyset
Mange børn nyder at være med til at bære lys i mørke og der breder sig en helt særlig stemning, når vi bevæger os udenfor i de mørke eftermiddags og aftentimer med lys i hænderne.
Og der er så lang tid til Lucia.
For nogle er efteråret en tung tid og mange længes efter lysere tider. Andre nyder naturens farveskift og mørke aftener med tid til eftertanke og hvile. Uanset hvad, er det i hvert fald et oplagt tidspunkt at fejre lyset.
Mortensaften
Mortensaften er en mærkedag i Danmark, som en del familier stadig markerer. De fleste blot med andesteg til aftensmad, men I kan udvide fejringen og gribe anledningen i den mørke tid, hvor vi tænder mange lys, til at tale om, hvad det vil sige at være et lys for andre.
Det var nemlig det omdrejningspunkt Morten Bisps liv havde.
Længere nede finder du hjælp til, hvordan du kan arrangere en lille lanternefest i familien evt. sammen med naboer, familie eller venner.
Vi har udviklet sjove og familievenlige aktiviteter, som I kan lave til mortensaften.
Hjælp til en tigger
På mortensaften mindes vi Skt. Martin af Tours, på dansk kaldet Skt. Morten eller Morten Bisp. Han var en ungarnsk dreng, hvis far var officer i den romerske hær. Morten blev derfor soldat og udstationeret i Frankrig. Det siges om ham, at han på et tidspunkt gav halvdelen af sin røde soldaterkappe til en fattig tigger og den efterfølgende nat drømte, at Jesus sagde til ham: ”Jeg er den fattige tigger, som du hjalp”. Han drømte også, at Jesus gav ham kappen tilbage og da han vågnede var kappen hel igen.
Efter drømmen blev Morten døbt, han forlod hæren, blev munk og grundlagde et kloster i Tours. Han foretog også forskellige missionsrejser i Frankrig og blev så populær, at Tours ́ befolkning ville udnævne ham til Biskop.
Gåsestien
Det siges, at Morten Bisp af ydmyghed, gemte sig i en gåsesti, fordi han ikke ville udnævnes til biskop. Gæssene afslørede dog hans gemmested og forrådte ham ved at skræppe op. Morten bestemte derfor, efter sigende, at man hvert år skulle slagte en gås for at straffe foræderiet.
Siden 1500-tallet har dette været skik i Danmark. Nogle få spiser stadig gås mortensaften, som fejres aftenen før Morten Bisps dødsdag, men de fleste steder er det andesteg, der serveres. Man mener, at danskerne ret hurtigt begyndte at spise and denne aften i stedet, fordi den var billigere og andens størrelse passede bedre til en dansk husstand.
Morten Bisp blev hele sit liv ved med at hjælpe mennesker omkring sig, som havde brug for det. Det er det, vi mener, når vi siger, man kan være et lys for andre.
Lanternevandring
I Tyskland og i visse egne af Danmark oplyses den mørke tid af en lanternevandring. Der er både en religiøs og en sekulær udgave af denne.
I Tyskland er det tradition, at børn går fra hus til hus eller i optog med hjemmelavede lanterner og synger sange om lanternen.
I den religiøse udgave ridder eller går en mand, klædt i rød soldaterkappe, forrest og der synges også sange om Martin af Tours(Morten Bisp). Nogle steder fortælles historier eller der spilles skuespil om ham.
Læs mere fra BUO:
Uden pinsen bliver evangeliet halvt
Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.
Hvad er hellighed?
Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?
En hyldest til det uperfekte forældreskab
Forældreskabet er under pres. Kulturen påvirker os og sætter forventningerne højt. Læs Heidis ærlige beretning om moderskabet, og hvordan presset kan vise sig.
Hvad er faste?
Hvad er det lige faste er? Hvordan hænger det sammen med fastelavn? Og hvorfor varer den helt til påske?