Min familie er ikke, som jeg havde drømt om

En drøm om hvordan familielivet skal se ud, og hvordan det så rent faktisk kommer til at se ud - er ikke altid i nærheden af hinanden. Og med det følger både smerte og glæde.

Det føles forbudt at sige det højt: Min familie er ikke, som jeg havde drømt om.

Da jeg var midt i tyverne, stoppede jeg første gang op og lagde mærke til, at mit familiebillede slet ikke var, som jeg havde drømt om, at det skulle være. Jeg drømte om at føde tre børn med ikke så mange år imellem. Jeg drømte om, hvor fantastisk, det ville føles at være gravid. Sådan blev det bare ikke:

Da min mand og jeg så småt var færdige med vores uddannelser og var enige om, at vi ville til at starte en familie, holdt op med at tage p-piller og så … skete der ingenting.

Vi begyndte i udredning for fertilitetsproblemer, da der var gået et års tid, og jeg insisterede, fordi jeg kunne mærke, at noget var galt. Det var der også, og vi blev derfor tilbudt fertilitetsbehandling.

Så fik min mand blindtarmsbetændelse, som lægerne ikke opdagede. Det resulterede i et langt og voldsomt sygdomsforløb med flere indlæggelser og operationer til følge.

Den sommer sad jeg på stranden og betragtede os udefra. Og det, jeg så, var helt forkert. På det tidspunkt havde jeg forestillet mig, at jeg enten havde en baby ved armen eller gik rundt med en stor mave. Nu var der ingen baby, og det var min mand, der havde fået ar på maven. Ikke mig.

Buttede brune fødder og familieforøgelse

År senere tog min veninde et billede af vores families fødder i vandkanten på selv samme strand: Min mands store fødder, mine med neglelak på tæerne og et sæt buttede brune fødder.

Vi var blevet forældre til den skønneste lille dreng, som vi hentede hjem fra Sydafrika. Sådan havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg skulle blive mor. Udenfor min egen krop, langt væk hjemmefra til et barn, der var ældre end min alder som mor.

Og alle mine manglende forestillinger gjorde ingenting, for han var det mest fantastiske lille menneske, jeg nogensinde havde holdt i mine arme, og vores liv blev større, da han kom til os.

En underlig fornemmelse

Seks år senere fik jeg det virkelig underligt. Så underligt, at min mand og jeg blev enige om, at jeg hellere måtte gå til lægen, for et eller andet var galt med mit underliv.

Af bitter erfaring vidste jeg, at det første lægen ville spørge om var, hvorvidt jeg kunne være gravid. Et spørgsmål, som virkede så absurd, at jeg slet ikke kunne rumme det.

Jeg havde lovet mig selv aldrig igen at tage en graviditetstest, for skuffelserne, der uvægerligt fulgte med, var for smertefulde. Men en mandag aften efter et personalemøde dagen før aftalen med lægen tog jeg alligevel en graviditetstest. Så sent som muligt, så vi kunne gå i seng lige bagefter og glemme alt om det.

Der kom to streger på pinden.

Så sad vi i sofaen ved siden af hinanden, mens vores verden ændrede sig drastisk. Pludselig ændrede vores familie sig igen. Fra at være os og den lille dreng, skulle vi nu være os tre og én mere.

Det tog lang tid før jeg turde tro på, at det gode ikke er for godt til at være sandt. Jeg blev mor til to drenge, og jeg havde aldrig i min vildeste fantasi troet, at jeg kunne føle mig så rig.

Vores familie lignede overhovedet ikke de fine billeder, jeg havde haft i mit hoved for år tilbage. Vi havde ikke samme farve. Der var flere år imellem vores børn, end jeg havde drømt om. Men de var der. Mine to drenge.

For et år siden kom drengenes lillesøster til verden. Hun er prikken over i’et, og jeg havde en rædselsfuld graviditet. Slet ikke, som jeg havde drømt om. Heller ikke denne gang. Ella var håbet på, men ikke planlagt. Hun var bedt for, men jeg turde ikke tro på, at vi ville få hende.

Nu har vi tre børn spredt over næsten 12 år. Sådan havde jeg slet ikke forestillet mig, at det skulle være. Men det er også fantastisk. Og jeg ville ikke være det foruden.

Hvad er "drømmefamilien" egentlig?

Vores rejse med at blive familie har vist mig begrænsningerne i mine forestillinger: De strækker sig altid kun til grænsen af det, jeg har evner eller fantasi til at se for mig. Men virkeligheden overgår mine drømme om, hvordan det også kan være at være familie.

Jeg ville gerne have været sorgerne over barnløshed foruden. Jeg ville ønske for min ældste søn, at han havde været tabet af biologiske forældre foruden. Jeg havde håbet, at vores børn var tættere på hinanden i alder.

Men jeg vil ikke bytte, det vi har for noget i verden.

For dig er det måske noget helt andet.

Det er måske ikke måden din familie ser ud eller mellemrummet mellem dine børn, der gør, at din familie er anderledes end dine forestillinger. Måske har du et barn med interesser eller evner, du slet ikke troede skulle være en del af jeres liv. Måske lever I med sygdom, handicap eller diagnoser.

Hvad det end er, tror jeg, de færreste af os i virkeligheden lever, som vi havde planlagt det inde i vores hoveder. Spørgsmålet er, om vi lader drømmen stå i vejen for at kunne leve i det, der er lige foran os.

Min familie er ikke, som jeg drømte om engang. Det er sandt. For den unge pige først i tyverne havde slet ikke fantasi til at forestille sig, hvor fantastisk det kunne blive udenfor hendes planer og drømme. For vores planer og drømme er i og for sig kun illusioner. Og selvom de kan tjene som pejlemærker, så må de ikke stå i vejen for det, der er.

Jeg har hørt det sagt, at det er et af kendetegnene på Guds nåde, at han fjerner vores illusioner og lader vores drømme briste. Fordi det kun er, når vi ser på virkeligheden, som den faktisk er, at vi er i stand til at se Ham, os selv og hinanden.

I hvert fald har jeg mistet mine illusioner om min ”drømmefamilie”, til gengæld har jeg fået noget helt andet.

Så nej, min familie er ikke, som jeg drømte om…

Den er meget mere!

Læs mere fra BUO:

Nyheder

Uden pinsen bliver evangeliet halvt

Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.

Læs mere »
Nyheder

Hvad er hellighed?

Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?

Læs mere »
Hvad er faste BUO
Højtider

Hvad er faste?

Hvad er det lige faste er? Hvordan hænger det sammen med fastelavn? Og hvorfor varer den helt til påske?

Læs mere »