PINSEN I FAMILIEN

Her kan du få inspiration til, hvor I kan fejre pinsen i familien og gøre Helligånden til en mere håndgribelig ting. Der er både noget for børn og for voksne.

For at forstå, hvad vi kan bruge Helligånden til i vores liv og familie, må vi vide mere om, hvem han er. Helligånden er den ånd, der boede i Jesus, mens han gik rundt her på jorden. Da Jesus forsvandt fra jorden, sendte han Helligånden til os, så den på samme måde kan bo i vores hjerter og hjælpe os i dag.

Han har givet os Helligånden i vores hjerter, som et tegn på, at vi tilhører ham

Helligånden er en del af treenigheden, som vi siger det i Trosbekendelsen:
Faderen, Sønnen og Helligånden. Helligånden er ikke en fysisk person, men Guds Ånd – den eller ham, der taler til mennesker. Den kan mærkes, men ikke ses.

Derfor har vi brug for nogle symboler, der kan hjælpe os til at forstå og blive opmærksom på Helligånden.

Vi har udviklet sjove og familievenlige aktiviteter, som I kan lave i pinsen. 

Refleksion med spørgsmål til samtale

Familieandagten, aktiviteter og samtaler om Gud i familien er vigtige! På den måde tager vi vare på vores børns åndelige udvikling, som er en vigtig del af vores opdragelsesopgave som forældre.

Samtidig er det vigtigt at huske, at vores egen relation til Gud kommer forud for familiens andagtsliv. Det er ikke muligt at give noget videre, som vi ikke selv har. Derfor er dette afsnit til dig som mor eller far. Brug først og fremmest tid på din egen relation med Gud.
Her er lidt refleksioner til din pinse og et oplæg til samtale med din ægtefælle:

Lær af børnene – til refleksion:

Som voksne kan vi have så travlt med vores dagsordener og iver efter at være produktive, at vi glemmer at nyde skønheden, der er lige foran øjnene af os.

Som børn behøver vi ikke have nogen til at fortælle os, at vi skal nyde livet. Børn er nysgerrige af natur. Men i takt med at vi bliver ældre, føler vi os nemmere pressede til at skulle yde, og måske føler vi os endda skyldige, når vi tager os tid til at nyde noget eller standser for at lege.

Mange voksne har måske glemt, hvad det vil sige at lege, fordi vi kan blive så optaget af vores endeløse opgaver, at vi udsætter fritid og leg til engang i fremtiden, som vi forestiller os vil blive mindre travl. Måske tænker vi, at når børnene bliver ældre, når vi bliver pensionister eller måske endda rige, vil vi have mere tid til at nyde livet.

Leg er at gøre noget for sin egen skyld
Leg kan være håndværk, kunstmaling, skuespil, dans, vandreture, sport, blæse sæbebobler, plaske i vand, le, spille, lave sjov… Hvordan legen end udtrykker sig,hjælper den os til mere fuldt ud at påskønne, hvordan vi leger, bevæger os og er i Gud. Vores leg er ikke noget, der er adskilt fra vores åndelighed. Den er i sig selv et tegn på Guds tilstedeværelse i verden. Vi kan være en kanal for Helligånden, når vi slutter os til præstens bøn ved en bryllupsceremoni, men også når vi danser ved receptionen bagefter.

Måske kan pinsedagene være en oplagt mulighed for dig som mor eller far til at genoptage eller genopdage ”legen”.

Spørgsmål:

  • Hvad lader du op af?
  • Hvor er din åndelige legeplads? Skal du genoptage en gammel sport, kreativ hobby eller måske finde en ny måde at ”lege” på?
  • Hvordan kan du støtte dit barns åndelige liv og udvikling?


Handling:

  • Lad legen blive en slags bøn for dig og familien. Giv jer selv lov til at opleve Guds glæde over jeres glæde, når I leger, hvadenten det er kreative aktiviteter, musik, sport eller at krybe sammen på sofaen med en hyggelig bog. Må jeres leg blive en bøn, når I nyder Guds glædes gave!


Inspiration:

  • Morten Hørning har skrevet en kort artikel om børns åndelighed, og hvordan vi som forældre kan forstå og forholde os til den. Læs den her.

Læs mere fra BUO:

Nyheder

Uden pinsen bliver evangeliet halvt

Et helt evangelium må omfatte både påsken og pinsen, for det er én fortælling i to afsnit. Som med så meget andet i kristendommen kan vi også med pinsen og Helligånden få hjælp af den bibelske jødedom, for også pinsen har jødiske rødder. Og uden pinsen og Helligånden er evangeliet kun halvt.

Læs mere »
Nyheder

Hvad er hellighed?

Hellighed er et begreb, du vil møde i Oase gennem 2024. Det er nemlig årets tema. Men Hellig er lidt et tungt ord, og hvad betyder det egentlig?

Læs mere »
Hvad er faste BUO
Højtider

Hvad er faste?

Hvad er det lige faste er? Hvordan hænger det sammen med fastelavn? Og hvorfor varer den helt til påske?

Læs mere »