Syng lanternesange

Saml hele familien om bordet med en lækker mortensand med kartofler, brun sovs og rødkålssalat. Her kan børnene hjælpe til i køkkenet med at tilberede anden og skrælle kartofler

Inviter hele familien på and til mortensaften. Her kan børnene snildt hjælpe til med forberedelserne i køkkenet, hvor de både kan hjælpe med at tilberede anden og skrælle kartofler. Under opskriften har vi fundet en rigtig lækker opskrift på en rødkålssalat, som passer godt til mortensanden. Go’ fornøjelse og go’ appetit!

Andesteg

Det skal du bruge:

til seks personer

  • 1 and ca. 3 kg
  • Groft salt
  • 2 madæbler
  • 100g svesker
  • 1 liter vand

Sådan gør du:

Tag posen med indvolde ud, rens anden og fyld den med svesker og æbler.
Luk evt. åbningen med en kødnål, så fyldet ikke falder ud.
Tør anden med køkkenrulle og gnid den med groft salt.
Læg anden med brystet nedad i en bradepande med koldt vand.
Sæt den i en kold ovn og indstil ovnen på 225o.
Skru ned på 165o, når vandet koger og vend anden med brystet opad.
Steg anden til den er mør (ca.  2 timer).
Hæld vandet/skyen fra og gem evt. til sovs.
Vend anden med brystet nedad igen.
Indstil ovnen på 225-250o og steg til skindet er sprødt.

Servér med kartofler og sovs samt en superlet rødkålssalat.

Rødkålssalat

Det skal du bruge:

til seks personer

  • 1 lille Rødkål eller rødt spidskål
  • 3-5 Æbler
  • Mandler
  • Tranebær
  • Smør til stegning
  • 1 dl. Solbærsaft eller lign.
  • 1 spsk. Æblecidereddike
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Snit rødkålen fint på mandolinjern.
Rist mandlerne på en pande med en smule smør og hak dem groft.
Skær æbler i tern.
Lav en dressing af solbærsaft, æblecider eddike, salt og peber
Bland kål, æbler og dressing og drys tranebær og mandler over.

Læs om mortensaften:

Højtider
Lis Abildtrup Højland

Hvad er mortensaften?

Mortens aften er lidt en skør ting. Der var noget med nogle gæs, men hvorfor spiser vi så and? Og hvem var Morten Bisp egentlig? Find ud af det her.

Læs mere »