Lanternefest

Foto: Ammoe Spratt on Unsplash
Lav selv forskellige lanterner i flere farver og størrelser og placer dem rundt i haven og hold en lanternefest for familie og venner, hvor den mørke have lyses op. Dette er en god anledning til at få en snak om lysets betydning i mørket

Invitér venner og familie til en lanternefest eller hav blot jeres egen lille fest i haven. Det er en god anledning til at tale om at være et lys for andre. Hvad betyder det og hvordan kan jeres familie være lys for dem, I kender? Hvis I vælger at holde festen som en fejring af Mortensaften kan I også fortælle om Morten Bisp.

Brug evt. den børnevenlige historie her. 

Forberedelser

  • Lav lanterner I kan gå med udendørs. Brug batterifyrfadslys, da alm. fyrfadslys nemt går ud på turen. Find inspiration til at lave lanterner her.
  • Planlæg en rute I skal gå, gerne lidt væk fra byens lys.
  • Bag “Sol, måne og stjerne småkager” og lav hyldebærsaft eller kakao til at nyde efter gåturen. Se opskrift på småkager her.
  • Print et sangark med lanternesangen og andre sange om lys. Find sangarket her. Hvor du også kan lære melodierne til sangene.

Festen

Når I mødes udenfor, tænder I alle lanternerne. Inden I går afsted på ruten, er der én, som fortæller lidt om mørket og lyset. Brug gerne elementer fra nedenstående:

Vi er på vej fra efterår til vinter. Dagene bliver kortere og I har sikkert lagt mærke til, at når vi står op om morgenen, så er det mørkt og nogle gange når det at blive mørkt igen, inden vi kommer hjem fra børnehave og skole.

I foråret går vi i naturen og glæder os over, hvordan træer og blomster springer ud og om sommeren nyder vi solskinnet, badeturene og de lyse nætter. Nu er stemningen en anden, og vi prøver helt automatisk at overvinde efterårsmørket. Vi tænder både levende lys og hænger lyskæder op i buske og træer. En lille modstand så mørket ikke bliver for overvældende. I dag holder vi en lanternefest og minder hinanden om, at vi kan være et lys for andre.

Da Jesus talte med sine disciple, sagde han både ”Jeg er verdens lys” og at disciplene skulle være et lys for andre. Lyset kom altså til jorden for at bekæmpe mørket og det onde, og det kan vi være med til ved at være et lys for andre. Snak evt. om hvad det vil sige at være et lys for andre.

Inden I går afsted synges sangene på sangbladet igennem, så alle har hørt dem.

Forsangeren starter på sangene i løbet af den rute, I går. Det er fint, at det bliver en meditativ tur, hvor der ikke snakkes så meget og hvis der gør, så drej samtalen ind på hvor flot det er med lyset i mørket. Syng mens I går eller stop op et par steder og syng sangene.

Mens I er på tur, bliver en voksen tilbage og tænder bål, lanterner og lys omkring huset, så det er flot og hyggeligt at komme tilbage til.

Når I kommer tilbage, serveres de hjemmebagte sol, måne og stjerne-småkager med hyldebærsaft, varm kakao eller andre varme drikke til.

Lanternefesten, med forskellige aktiviteter, er udarbejdet i samarbejde med Betina Meldgaard, som har fået inspiration fra forskellige traditioner i Danmark.

Læs om mortensaften:

Højtider
Lis Abildtrup Højland

Hvad er mortensaften?

Mortens aften er lidt en skør ting. Der var noget med nogle gæs, men hvorfor spiser vi så and? Og hvem var Morten Bisp egentlig? Find ud af det her.

Læs mere »