Varme hveder
Traditionen bag varme hveder
Historien bag de varme hveder leder helt tilbage til 1600 tallet, hvor biskop over Sjælland, Hans Bagger, befalede at holde Store Bededag hellig – og derfor måtte ingen bage, heller ikke bagerne. Derfor bagte de aftenen forinden hvedeknopper, som borgerne selv kunne varme på Store Bededag. Derfor opstod traditionen om, at spise varme hveder.
Derfor hører de klassiske varme hveder til Store Bededag, og hvorfor ikke bage dem selv? Vi har her en lækker opskrift på luftige, varme hveder, som hele familien kan samles om at bage og nyde bagefter med en klat smør. Hvederne kan nemt fryses ned, hvis de skal nydes senere.
Opskrift
Til 15 stk.
Ingredienser:
20 g gær
3,5 dl sød mælk
50 g blødt smør
1 æg
45 g sukker
2 tsk. kardekomme
1 tsk. salt
Ca. 600 g hvedemel
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i sødmælken, der er blevet lunet.
Put blødt smør, æg, sukker, kardemomme og salt i og rør sammen.
Tilsæt mel lidt efter lidt.
Ælt dejen i ca. 10 minutter til den er blank og smidig.
Sæt dejen til hævning et lunt sted med et fugtigt viskestykke over i en time.
Hæld dejen ud på bordet og del den i 15 lige store stykker.
Put bollerne i et fad eller en bradepande.
Dæk til med et viskestykke og lad dem efterhæve i to timer.
Bag bollerne ved 200 grader i 15-20 minutter.
Læs om store bededag:
Hvad er store bededag?
Hvad har store bededag, varme hveder, bodsdage, gangdage og klokkespil med hinanden at gøre? Find ud af det i artiklen om store bededag.